Al meer dan 30 jaar een vertrouwde naam
Unieke multidisciplinaire samenwerking
Stap voor stap op zoek naar een oplossing

Acupunctuur in Amsterdam

Acupunctuur is het meest bekende onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Met heel dunne acupunctuurnaalden worden bepaalde punten op het lichaam aangeprikt om specifieke effecten te bereiken.
Acupunctuur wordt al duizenden jaren toegepast; er zijn weinig andere geneeswijzen met een zo lange en rijke historie.
Het gebruik van Chinese kruiden, ademhalingsoefeningen en voedingsadviezen zijn andere onderdelen van de traditionele Chinese Geneeskunde, ook bekend als TCM (Traditional Chinese Medicine).

In het westen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van acupunctuur. Aanvankelijk was dit vooral in geval van chronische klachten waarbij de reguliere geneeskunde geen oplossing kon bieden. Tegenwoordig wordt het ook preventief gebruikt; om ziekte te voorkomen en voor het hervinden van een verstoorde balans, zowel lichamelijk als geestelijk.

  • Acupunctuur verhoogt de weerstand van lichaam en geest;
  • Acupunctuur vermindert stress en maakt dat het lichaam de gevolgen van stress makkelijker kan opvangen
  • Acupunctuur vermindert pijn en stimuleert de levensenergie.
  • Acupunctuur vebetert de hormonale balans en ondersteunt het zelfregulerende vermogen.

Acupunctuur

Ook wanneer u klachten heeft waarvan de oorzaak onduidelijk is of waar artsen in de reguliere geneeskunde u niet voldoende bij kunnen helpen, kan acupunctuur uitkomst bieden. Bij het Centrum Integrale Geneeskunde in hartje Amsterdam wordt u behandeld door zeer ervaren acupuncturisten. Daarnaast hebben wij doorgaans geen lange geen wachtlijsten en kunt u meestal al op korte termijn bij ons terecht.

Klachten en acupunctuur

Acupunctuur wordt ingezet om onder andere de volgende klachten te behandelen:

Heeft u een andere aandoening of klacht waarvoor u een oplossing zoekt, of die u niet kunt verklaren? Neem contact met ons op om er achter te komen of acupunctuur iets voor u kan betekenen.
Tevens biedt het Centrum Integrale Geneeskunde andere alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie en osteopathie. Door onze integrale aanpak en de combinatie van verschillende goed op elkaar afgestemde alternatieve geneeswijzen kunnen wij u altijd verder helpen.

Tarieven

Voor een acupunctuurbehandeling hanteren wij in 2024 de volgende tarieven:

TariefTijdsduurPrijs
Standaard*45 minuten€ 80,-
Stagetarief**45 minuten€ 40,00

* Voor sommige indicaties en in overleg met de behandelaar kan in bepaalde gevallen volstaan worden met kortere consulten (20 tot 30 minuten) acupunctuur waarvan de kosten respectievelijk € 40,00 en € 60,- bedragen. Sommige behandelaars hanteren een iets afwijkende tariefstructuur.

** Wij zijn verbonden als stagekliniek aan Traditional Chinese Medicine Academie Nederland. U wordt behandeld door de studenten, maar onder voortdurend toezicht van zeer ervaren acupuncturisten. Deze behandelingen vinden doorgaans op zaterdagen plaats.

Wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft worden deze behandelingen gedeeltelijk of helemaal vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees meer op onze pagina over acupunctuurtarieven of op de algemene tarievenpagina.

Behandelprocedure

De acupuncturist werkt met behulp van naalden, massage en moxa (uitwendige warmtebron van kruiden die het lichaam op specifieke locaties verwarmen en versterken). Ook kunnen bepaalde leef- en eetadviezen onderdeel uitmaken van de acupunctuurbehandeling.
Soms wordt de acupunctuurbehandeling ondersteund met Chinese kruiden, die het effect versterken en bestendigen.

Aantal behandelingen met acupunctuur

Om uw klacht zo goed mogelijk te kunnen behandelen is het belangrijk om in de beginfase eenmaal per week of twee weken een consult te plannen. Na drie à vier behandelingen nemen de tussenpozen toe, totdat er uiteindelijk geen acupunctuurbehandelingen meer nodig zijn. Het totaal aantal consulten dat nodig is om de klacht te verbeteren of te genezen is sterk afhankelijk van uw situatie.

Lees meer over acupunctuurbehandelingen.

Onze acupuncturisten

Op het Centrum Integrale Geneeskunde in Amsterdam zijn momenteel 8 acupuncturisten werkzaam, ieder met haar of zijn eigen werkwijze, ervaringsgebieden en specialisaties. Vrijwel al onze acupuncturisten zijn tevens docent aan de acupunctuuropleiding TCMA, waardoor de kennis binnen ons centrum altijd up-to-date is.

Bij het maken van een afspraak zal de assistente u helpen de voor u meest geschikte acupuncturist te vinden. Een bijkomend voordeel van behandeling in ons centrum is dat de acupuncturist intern kan overleggen met collega acupuncturisten en behandelaars van andere geneeswijzen. Indien nodig kunnen daar aanvullende adviezen uit voortkomen, of eventueel gerichte doorverwijzing naar een van de andere disciplines.

Marijke Pfeiffer, acupunctuur, Chinese kruiden, lid NVA

Marijke is medeoprichter van het Centrum Integrale Geneeskunde en ook van TCMA en TCM-Postgraduate en is bestuurslid van beide scholen.

Van oorsprong is Marijke fysiotherapeut, maar ze schakelde al snel over naar de acupunctuur en later Chinese kruiden. Zij heeft opleidingen en trainingen gevolgd zowel in binnen- als buitenland.

Marijke doceert ruim 25 jaar zowel in Nederland als internationaal en haar specialiteit is het gebied van interne geneeskunde en vooral het immuun systeem. Naast lessen en lezingen, verzorgt zij ook trainingen.

Binnen het centrum werkt zij overwegend met acupunctuur en Chinese kruiden. Indien nodig adviseert zij tevens voedingssupplementen.

Barbara

Barbara de Klein, lid Zhong

Als voormalig trapeze-werkster wist Barbara als geen ander ongekende krachten te mobiliseren om haar zwakke punten (die hebben we allemaal) te compenseren, of juist te transformeren in haar voordeel.
Dat was goed voor de schone kunsten maar evenzovaak van levensbelang.

Soms riep ze de hulp van een acupuncturist in en dat werkte zo goed dat ze besloot zelf de opleiding Chinese geneeskunde te gaan volgen.

Die heeft ze afgerond bij TCMA waarna ze korte tijd in China is geweest. Later heeft zij de kruidenopleiding bij TCM-postgraduate voltooid.

Barbara geeft binnen ons centrum behandelingen acupunctuur en indien nodig of gewenst, vult zij dit aan met Chinese kruiden of voedingssupplementen.

Zij beoefent Chi Kung om de weerstand en veerkracht van het lichaam te vergroten.Ook geeft zij praktijklessen aan de TCM Academie Nederland.

Barbara werkt veel met mensen met een kinderwens en met baby’s, maar ook jong en oud met allerlei andere klachten.

Bezoek Barbara’s website

Mahtab Bayat

Mahtab Bayat, acupuncturist, lid Zhong

Mahtab Bayat behaalde cum laude haar Master en Postdoctoraal diploma in literatuur aan de Sorbonne universiteit in Parijs. Herstellende van een auto-ongeluk ontdekte zij de acupunctuur. Bij de TCM Academie Nederland heeft zij de basis opleiding westerse geneeskunde gevolgd en aansluitend is zij cum laude als acupuncturist afgestudeerd. Hierna heeft Mahtab zich gespecialiseerd in Japanse acupunctuur; de Toyo Hari.

In haar praktijk, combineert zij Chinese en Japanse acupunctuurtechnieken afhankelijk van de individuele klacht en gevoeligheid van mensen. Zij is in het bijzonder gespecialiseerd in pijnklachten, klachten van het bewegingsapparaat, menstruatieklachten, psychosomatische klachten en slaapstoornissen.

Inmiddels is Mahtab tevens als docent werkzaam aan TCM Academie Nederland.

Bezoek Mahtab’s website

Bart

Bart Boerema, arts-acupuncturist
Bart studeerde in ‘89 af als arts aan de Universiteit Groningen en deed aansluitend de opleiding arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Hij is zelfstandig werkzaam als bedrijfsarts en sinds 2002 ook als acupuncturist. Later volgde hij de kruidenopleiding.

Bart houdt zich verder ondermeer bezig met stress- en vitaliteitsmetingen, het opstellen van persoonlijkheidsprofielen en loopbaan begeleiding. Hij is aan het CIG verbonden en geeft tevens medische lessen aan de TCM Academie.

Jelle-van-Andel</span

Jelle van Andel, acupuncturist, Zen Shiatsu therapeut, lid van Zhong en NTV (Nederlandse Toyohari Vereniging)

Na in diverse andere sectoren werkzaam te zijn geweest heeft Jelle ruim 10 jaar geleden zijn definitieve bestemming gevonden in de oosterse geneeskunde.

Jelle’s specialiteiten liggen in de Japanse Toyohari stijl van acupunctuur en de shiatsu therapie.

Jelle is in 2018 het CIG team komen versterken en heeft inmiddels goed zijn draai binnen het Centrum gevonden.

Jelle is ook werkzaam als docent aan de Zen Shiatsu Opleiding te Amsterdam, een van de geaccrediteerde shiatsu opleidingen in Nederland.

Bezoek Jelle’s website

Tom-Peters

Tom Peters, acupuncturist-fysiotherapeut,lid NVA

Tom werkt sinds 1997 in de fysiotherapie en sportrevalidatie. Om zijn kennis over de mens te verdiepen, begon hij in 2005 met de opleiding Acupunctuur bij de TCMA. In 2008 studeerde hij af en startte hij zijn eigen acupunctuurpraktijk in Utrecht. In 2011 rondde Tom de opleiding Chinese kruidenkunde af aan de TCM postgraduate. Tom is werkzaam als acupuncturist in Amsterdam en Utrecht. In 2009 startte hij als docent aan de TCMA.

Nicole_Vooijs

Nicole Vooijs, acupuncturiste, lid NVA

Nicole kwam voor het eerst in aanraking met acupunctuur toen ze last had van aanhoudende spannings- en pijnklachten. Onder de indruk van wat de behandelingen met haar deden, besloot ze de opleiding acupunctuur aan de TCM Academie te volgen. Nogal een verandering gezien haar bedrijfseconomische achtergrond. De fascinatie voor deze natuurlijke geneeswijze, de filosofie die er aan te grondslag ligt en de kracht van het zelfherstellende vermogen van het lichaam heeft haar niet meer losgelaten. Nicole is nadat ze cum laude was afgestudeerd vol  energie bij ons van start gegaan.

Arnoud heeft ruim 20 jaar in het bedrijfsleven gewerkt in diverse managementfuncties. Na persoonlijke ervaringen met acupunctuur besloot hij dat het tijd werd om hier zelf mee aan de slag te gaan. Arnoud is cum-laude afgestudeerd aan de TCMA en is daar ondertussen ook werkzaam als docent. Werken binnen de Chinese Geneeskunde voelt op alle fronten als een doorbraak. Hij werkt vanuit de gedachte dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar intensief beïnvloeden. Hierdoor is, in combinatie met ervaring in de praktijk, de overtuiging dat acupunctuur een efficiënte therapie is voor zeer uiteenlopende klachten en problemen alleen maar groter geworden. Specialisaties zijn: luchtwegproblemen, spijsverteringsklachten, pijn, spanning- en stressklachten en slaapstoornissen. Ook Auriculotherapie (ooracupunctuur) wordt toegepast. Vanuit zijn praktijk in Medemblik past Arnoud tevens de allergie-eliminatiebehandeling Total Reset toe.

Lees hier meer over onze acupuncturisten en andere behandelaars of maak meteen een afspraak. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de acupuncturisten pagina.

Stijlen van acupunctuur

Binnen de acupunctuur bestaan er diverse stijlen. Onze acupuncturisten werken voornamelijk vanuit de klassieke Chinese acupunctuur, waar nodig aangevuld met latere ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Zo wordt er bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van de uiterst subtiele Japanse acupunctuur in de zogenaamde Toyo Hari-stijl en de eveneens Japanse Kiiko Matsumoto stijl.

Erkenning van de behandeling met acupunctuur

Acupunctuur is een goede aanvulling op de westerse geneeskunde en wordt als volwaardige geneeswijze door de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) erkend. De WHO geeft ook een lijst van indicaties waarbij acupunctuur goed kan werken.
Ook in Nederland is er in toenemende mate erkenning van de werkzaamheid van acupunctuur. Het aantal verwijzingen vanuit de reguliere geneeskunde neemt geleidelijk toe en ook de ziektekostenverzekeraars bieden doorgaans een dekking voor de kosten van acupunctuurbehandelingen.

Externe informatiebronnen

Op de site van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur vindt u nieuws en algemene informatie over acupunctuur.

Ook op de site van de Nederlandse vereniging voor acupunctuur is veel betrouwbare informatie beschikbaar over acupunctuur.

Veelgeziene klachten

Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende klachten die goed zijn te behandelen met acupunctuur.

Allergieën

Acupunctuur is een effectieve methode om diverse allergieën te helpen verminderen. Dat geldt voor hooikoorts, maar ook voor andere veelvoorkomende allergieën zoals bijvoorbeeld voor stof en dierenharen.
Ook allergieën of overgevoeligheden  voor voedingsmiddelen kunnen door middel van acupunctuur behandeld worden.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem op een onschuldige stof. Het afweersysteem reageert dan alsof het gaat om een bacterie of virus die bestreden moet worden. Het gaat dus feitelijk om een verkeerd gerichte actie van het immuunsysteem.

Behandeling

Met behulp van acupunctuur is het mogelijk de balans in het immuunsysteem te helpen herstellen.

In de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling van allergie uit het onderdrukken van de allergische reacties met medicijnen en eventueel het volgen van desensibilisatiekuren. Daarbij wordt de patiënt met een geleidelijk oplopende dosis van de stof waarvoor men allergisch is geïnjecteerd.
Dit is echter een vaak jarenlang durend proces en is lang niet altijd even effectief.

Acupunctuur vormt daarom een goed alternatief waarbij er al vrij vlot uitzicht is op verbetering. Ook in gevallen waarin de behandeling onvoldoende aanslaat wordt dit al snel duidelijk en hoeft er niet eerst maanden of jaren behandeld te worden.

Bij de behandeling van allergie wordt als aanvulling op de acupunctuur vaak ook gebruik gemaakt van Chinese kruiden, speciale probiotica en gerichte voedingsadviezen.

Achtergrond

Allergieën komen in de moderne maatschappij steeds vaker voor. Daar spelen veel verschillende factoren een rol in. Een belangrijke factor is het “schoner” worden van onze leefomgeving. Wij komen, vooral in onze vroege jeugd, met een te klein scala aan bacteriën in aanraking. Daardoor stelt het immuunsysteem zich soms verkeerd in,  gaat als het ware op zoek naar “vijanden” en vindt die in onschuldige stoffen als pollen, dierenharen en dergelijke, die qua eiwitstructuur wel wat op bacteriën lijken.
Andere factoren hebben eveneens te maken met het minder natuurlijk worden van onze leefomgeving; er bevinden zich allerlei stoffen in lucht, water en voeding die voor ons lichaam vreemd zijn en waar wij niet goed mee om kunnen gaan. Blootstelling aan deze stoffen kan allergieën veroorzaken of verergeren. Datzelfde geldt ook voor bepaalde medicijnen en mogelijk ook bepaalde vaccinaties.

Acupunctuur kan niet zorgen voor een schonere, natuurlijkere buitenwereld, maar kan wel helpen ons inwendige milieu zo goed mogelijk weer in balans te brengen.

Auto-immuunaandoeningen

Bij auto-immuunaandoeningen valt het afweersysteem lichaamseigen weefsels aan. Net als bij allergieën gaat het hier om een verkeerd gerichte actie van ons afweersysteem. Maar bij auto-immuunreacties zijn de gevolgen vaak ernstiger. Deze reacties kunnen leiden tot chronische ontsteking en zelfs tot destructie van organen en weefsels.

Voorbeelden van auto-immuunaandoeningen zijn: Reumatoide artritis, de ziekte van Crohn, multipele sclerosis, de ziekte van Hashimoto, sclerodermie en vele andere.

Behandeling

Acupunctuur kan helpen de balans in het immuunsysteem te herstellen, zodat deze reacties in hevigheid afnemen. Het is meestal niet mogelijk een auto-immuunziekte geheel te genezen, maar in de praktijk zien wij in de meeste gevallen aanmerkelijke verbeteringen.

In de reguliere geneeskunde worden auto-immuunaandoeningen meestal behandeld door het toedienen van afweeronderdrukkende en ontstekingsremmende medicijnen. Ook bestaan er medicijnen die gericht bepaalde stoffen in het immuunsysteem deactiveren en zodoende de overmatige reactie helpen verminderen. Al deze medicijnen kunnen echter leiden tot (soms ernstige) bijwerkingen.

Aanvallen voorkomen

Ook met acupunctuur kan de hevigheid van de ontstekingsreacties beperkt worden. Auto-immuunaandoeningen worden vaak gekenmerkt door een afwisseling van actieve perioden en perioden van relatieve rust. Met acupunctuur komt er meer balans in het lichaam, wat zich vertaalt in langere perioden van rust en het minder vaak voorkomen van “aanvallen”. Ook zien wij dat als er aanvallen zijn deze minder heftig zijn.

Acupunctuur kan heel goed gecombineerd worden met de reguliere behandeling. Bij voldoende verbetering kan er dan op een gegeven moment, in overleg met de voorschrijver, met de medicatie geminderd worden.

Als onderdeel van de behandeling wordt naast acupunctuur regelmatig ook het gebruik van bepaalde kruiden of supplementen geadviseerd. Ook gerichte voedingsadviezen kunnen vaak een positieve bijdrage leveren.

Achtergrond

Auto-immuunziekten hebben meestal geen eenduidige oorzaak. Meestal gaat het om een combinatie van factoren, waarbij vaak een erfelijke factor in combinatie met een doorgemaakte infectie een rol spelen. Bij een infectie gaat het immuunsysteem afweercellen aanmaken die gericht zijn tegen de indringer. Bij het aanmaken van die cellen is het belangrijk dat lichaamseigen structuren herkend worden en nooit aangevallen kunnen worden door deze cellen. Bij het aanmaken van deze cellen gaat er soms iets mis, waardoor er toch afweercellen gevormd worden die de eigen weefsels niet als “vriendelijk” herkennen  en ze gaan aanvallen.
Als het immuunsysteem eenmaal een structuur als vijandig ziet, zal het de neiging hebben zich tegen die structuur te blijven verzetten. Vooral als het lichaam in het algemeen en het aangevallen weefsel of orgaan in het bijzonder overbelast zijn of uit balans raken nemen de auto-immuunreacties toe. Ook in perioden van stress nemen daardoor de klachten vaak toe.

Acupunctuur zorgt ervoor dat de balans en veerkracht van het lichaam zo groot mogelijk worden, zodat het immuunsysteem minder snel overactief wordt.

Chronische verkoudheden

Bij chronische verkoudheden en holteproblemen kan acupunctuur helpen de ontstoken slijmvliezen tot rust te brengen en de luchtdoorstroming in de neus te verbeteren.

Verkoudheid en sinusitis

Bijna iedereen is bekend met het terugkerende ongemak van verkoudheid; de neus is minder doorgankelijk, de slijmproductie neemt toe, er wordt geniest en de reuk is verminderd. Na de verkoudheid knapt men echter weer op en is alles weer in orde.

Bij sommige mensen blijft het herstel echter uit, af laat zeer lang op zich wachten. De verkoudheid is dan chronisch geworden. Feitelijk kun je het dan geen verkoudheid meer noemen, maar is het een chronische ontsteking van het neusslijmvlies geworden. Vaak raken ook de neusbijholten bij dit proces betrokken, zodat er frequente of voortdurende ontstekingen (sinusitis) ontstaan. Vaak leidt dit ook tot hoofdpijn.

Behandeling

In de reguliere geneeskunde bestaat de gangbare behandeling uit neussprays om de zwelling en de ontsteking van de slijmvliezen te doen verminderen. Soms worden er bij sinusitis antibiotica voorgeschreven. Als dat onvoldoende helpt kan er overgegaan worden op het operatief verwijderen van delen van de slijmvliezen of eventuele poliepen,  of het vergroten van de toegangen tot de bijholten. Ook het rechtzetten van een scheef neustussenschot behoort tot de mogelijkheden.
De neussprays kunnen echter leiden tot afhankelijkheid of bijwerkingen zoals neusbloedingen. De operaties zijn ingrijpend en geven niet in alle gevallen het gewenste resultaat.

Acupunctuur is een milde, maar effectieve manier om het functioneren van het neusslijmvlies te verbeteren. Vaak is er al na de eerste behandeling meer lucht, of komt vastzittende afscheiding los uit de holten.
Acupunctuur werkt op veel meer dan alleen de slijmvliezen en probeert de balans ook in ruimere zin te herstellen. Vaak zien wij dat door acupunctuurbehandeling operaties overbodig worden.

Sinds de coronacrisis krijgen wij steeds vaker te maken met patiënten met reuk- en smaakverlies na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Vaak helpt acupunctuur hierbij om de reukzin te helpen herstellen.

Achtergrond

Een gewone verkoudheid hebben wij allemaal weleens. Deze wordt veroorzaakt door een rhinovirus en daarvan zijn er duizenden. Je komt dus steeds nieuwe virussen tegen en het is daardoor lastig om er weerstand tegen op te bouwen.
Als je algehele weestand laag is loop je makkelijker een verkoudheid op. Ook koude kan maken dat de doorbloeding van het neusslijmvlies tijdelijk afneemt, wat je kwetsbaarder maakt voor deze virussen.

Als iemand chronisch verkouden is kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Er kan een verlaagde weerstand zijn tegen verkoudheidsvirussen en/of een verhoogde blootstelling, zoals in bepaalde beroepen.
Er kan echter ook iets geheel anders achter zitten, zoals een allergie, beschadiging van het slijmvlies door irriterende stoffen of een chronische bacteriële infectie.
De neusholte en de bijholten zijn bedekt met een slijmvlies voorzien van trilharen. Soms raakt dit slijmvlies beschadigd, waardoor de trilharen niet meer goed werken. Hierdoor kan het slijm zich in de holten ophopen en is de neus voortdurend verstopt. Ook kan door virale inwerking het reukslijmvlies beschadigd raken, waardoor de reuk verminderd wordt.

Acupunctuur kan helpen de balans in het gebied weer te herstellen en de weerstand te verbeteren en kan helpen de regeneratie van het reukslijmvlies te stimuleren.
Mogelijk worden bij de behandeling ook bepaalde kruiden geadviseerd. Veranderingen in de voeding kunnen ook aan bod komen. Soms wordt een speciaal probioticum voor de neus geadviseerd, of een andere, natuurlijke neusspray.  Sommige mensen reageren goed op neusspoelingen met een “Rhino horn” of neti pot.
Afhankelijk van het beeld zullen wij ons inzetten om de meest passende benadering te vinden.

Acupunctuur kan een belangrijke bijdrage leveren in het oplossen van fertiliteitsproblemen. Met name bij vrouwen, maar soms ook bij mannen.

Vruchtbaarheid

Fertiliteit, of vruchtbaarheid lijkt een vanzelfsprekende functie van ons lichaam. Maar in werkelijkheid blijkt het toch vaak niet zo makkelijk om zwanger te raken als gedacht.
De kans om als jong stel zwanger te worden is gemiddeld 15-20% per maand. Als het een half tot een heel jaar duurt voordat je zwanger bent is dat dus nog normaal. Als het duidelijk langer duurt dan een jaar is er mogelijk iets aan de hand. Mogelijk zal de huisarts je dan verwijzen voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek. Daarbij wordt naar beide partners gekeken.

Onderzoek

Soms levert zo’n onderzoek een duidelijke aanwijzing op, zoals een hormonale verstoring of een probleem met de zaadcellen. Maar vaak blijkt er echter niets bijzonders aan de hand, maar komt om onbekende redenen de zwangerschap dan toch niet tot stand.
In de reguliere geneeskunde wordt op verschillende manieren geprobeerd om je te helpen toch zwanger te worden. Bijvoorbeeld door via hormonale stimulering een eisprong op te wekken en dan via directe inseminatie in de baarmoeder een bevruchting tot stand te laten komen. Een andere mogelijkheid is de in vitro fertilisatie (IVF), waarbij de bevruchting in het laboratorium plaatsvindt, de embryo’s ingevroren worden en later in de baarmoeder worden ingebracht.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur kan in al deze situaties bijdragen aan het succesvol zwanger worden. Wij zien in de praktijk dat de succespercentages door acupunctuurbehandeling flink toenemen.

Er is, met name in Duitsland, onderzoek gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur ter ondersteuning van IVF. Daarbij was te zien dat het succespercentage per terugplaatsing steeg van 29% naar 47%. En dat was nog met een heel simpele eenmalige standaardbehandeling. Dat percentage zou dan ook nog verder omhoog kunnen.
Het is ook mogelijk om al voordat je lange tijd geprobeerd hebt om zwanger te worden je balans door middel van acupunctuur te verbeteren. Op die manier kun je dan vaak voorkomen dat je ingrijpendere behandelingen nodig hebt en op een natuurlijke manier zwanger worden.

In ons Centrum werken acupuncturisten die gespecialiseerd zijn in dit soort acupunctuurbehandeling en die er veel ervaring mee hebben opgedaan. Ook verder in de zwangerschap kan acupunctuur ondersteuning bieden en ook rond de bevalling wordt het vaak ingezet.

Achtergrond

De toegenomen problematiek omtrent vruchtbaarheid kent vele oorzaken. Een belangrijke factor is dat wij steeds later kinderen krijgen. Met het toenemen van de leeftijd neemt de vruchtbaarheid af. Vooral na je 37e  jaar wordt dat snel minder. Ook voor mannen geldt dat met het stijgen van de leeftijd de kwaliteit van het sperma achteruit gaat.
Afgezien van de leeftijd is bij mannen ook het aantal zaadcellen afgenomen in vergelijking met 60 jaar geleden. Het is niet zeker waar dat door komt, maar waarschijnlijk spelen bepaalde hormoonachtige stoffen in het milieu en in de voeding een rol. Met name stoffen waar de moeder tijdens de zwangerschap aan bloot is gesteld kunnen een effect hebben op de zaadproductie van haar zoons. Ook veranderde levenswijze als minder bewegen en te strak zittende kleding kunnen een invloed hebben.
Waarschijnlijk spelen soortgelijke factoren ook bij de vrouw een rol. Al met al lijkt het met de vruchtbaarheid van de westerse mens niet de goede kant op te gaan.

Met een acupunctuurbehandeling kunnen niet al deze factoren ongedaan gemaakt worden, maar wel kan je lichaam in een zo goed mogelijk conditie gebracht worden om op een zo natuurlijk mogelijke manier zwanger te worden of, in geval van reguliere behandelingen, het succespercentage te verhogen.
Naast acupunctuur worden er soms ook kruiden en voedingssupplementen aanbevolen om het proces te ondersteunen.

Gewrichtsklachten

Acupunctuur kan met succes ingezet worden bij diverse soorten gewrichtsklachten. Ook andere klachten van het bewegingsapparaat, zoals rugklachten, nekklachten, tennisarm, carpaal tunnel syndroom en spierpijnen kunnen met acupunctuur vaak goed behandeld worden.
Het is niet voor niets dat acupunctuur ook in de (top)sport steeds meer toegepast wordt.

Gewrichtsklachten en andere klachten van ons motorische stelsel komen heel vaak voor. Er is bijna niemand die niet minstens eenmaal in zijn leven een periode van rugklachten gekend heeft. Ook nek- en schouderklachten, knieklachten en enkelproblemen komen veelvuldig voor.

De oorzaken van dit soort klachten kunnen liggen in langdurige verkeerde belasting, onvolledig herstel na een blessure, degeneratieve veranderingen bij het ouder worden of ze zijn het gevolg van één van de vele vormen van reuma.

Behandeling

Vaak is de eerste stap een bezoek aan de huisarts, die een inschatting kan maken in de aard van de problematiek. Soms volgt dan een doorverwijzing voor verder onderzoek.
De reguliere behandeling kan bestaan uit fysiotherapie middels houdings- en bewegingsoefeningen of pijnstillers, ontstekingsremmers en spierontspanners. Soms zijn operaties nodig.

Acupunctuur kan voor een aantal van deze behandelingen een goed alternatief vormen. Dat kan als op zichzelf staande behandeling, of aanvullend op de reguliere behandeling.
Acupunctuur kan het herstel van de aangedane structuren stimuleren en kan ook een rol spelen bij het verminderen van pijn en het helpen ontspannen van spieren.
Vaak zien wij klachten die al langere tijd bestaan snel verbeteren met een paar acupunctuurbehandelingen, vaak tot verbazing van de patiënt, die dan vaak al langdurig regulier behandeld geweest is.

Bij de behandeling van gewrichtsklachten maken wij in aanvulling op de acupunctuur soms ook gebruik van osteopathie, shiatsubehandeling of reflexologie. In overleg met uw behandelaar wordt gekeken wat voor u de meest passende behandeling is.
Soms worden aanvullend aan de behandeling bepaalde supplementen of Chinese kruiden geadviseerd.

Achtergrond

Klachten van het bewegingsapparaat komen veelvuldig voor. Dat is niet zo vreemd, daar een groot deel van ons lichaam juist bestaat uit dat bewegingsapparaat. Afgezien van onze borst- en buikorganen en onze hersenen bestaat de rest bijna geheel uit organen die betrokken zijn bij houding en beweging; botten, gewrichten, banden, pezen en spieren.
Dit systeem verleent ons lichaam stevigheid en de mogelijkheid ons te verplaatsen, bewegingen uit te voeren en ons rechtop te houden. Een belangrijk deel van de kracht die daarbij gebruikt wordt is nodig om de zwaartekracht te overwinnen. Het is ook de zwaartekracht die zorgt voor een voortdurende druk op onze gewrichten. Over de jaren verliest het gewrichtskraakbeen daarbij een deel van zijn veerkracht en begint af te slijten. Bij te zware of verkeerde belasting kan dat proces al vroeger in het leven beginnen. Het regeneratievermogen van ons lichaam kan dan de afbraak niet meer bijbenen en er ontstaan klachten. Die worden soms nog verergerd doordat ons immuunsysteem het aangedane weefsel probeert op te ruimen, waarbij ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan. Die leiden tot pijn en zwelling en kunnen soms de gewrichten nog verder aantasten.

Om dit proces om te keren moeten we het evenwicht tussen opbouw en afbraak zien te herstellen. Anders bewegen, meer bewegen, of soms juist minder, afvallen en gerichte oefeningen kunnen daarbij helpen. Met acupunctuur kun je het proces van herstel prikkelen en ook de pijn en ontstekingsverschijnselen helpen verminderen. Bepaalde kruiden en supplementen kunnen dit proces nog verder ondersteunen.

Acupunctuur en hoge bloeddruk

Acupunctuur kan een goede alternatieve of aanvullende behandeling zijn voor mensen met hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een veel voorkomende kwaal. Eigenlijk is het geen ziekte op zich, maar meer een verstoring die aanleiding kan geven tot het ontstaan van ziekten. Zo vormt een hoge bloeddruk bijvoorbeeld een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaataandoeningen, nieraandoeningen en oogaandoeningen.

Hypertensie wordt vaak bij toeval ontdekt bij een medisch onderzoek of keuring. Meestal leidt het namelijk niet tot klachten en je hoeft er dus niets van te merken.

Soms is hypertensie het gevolg van een andere aandoening, zoals een afwijking aan de nieren of een hormonale verstoring. Maar heel vaak is er geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar. Wij spreken dan van een “essentiële hypertensie”.

Behandeling:

In de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling van essentiële hypertensie doorgaans uit het voorschrijven van bloeddrukverlagende middelen. Daarmee lukt het in de meeste gevallen goed om de bloeddruk te normaliseren. De middelen moeten echter vaak levenslang genomen worden en hebben ook bijwerkingen.

Acupunctuur is een goed alternatief voor mensen met hoge bloeddruk. Op een natuurlijke manier kan zowel de vochtbalans als de spanningstoestand van het vaatstelsel verbeterd worden. Soms worden naast de acupunctuur ook nog bepaalde kruiden of voedingssupplementen  geadviseerd.

Voor een duurzaam resultaat is het naast de behandeling ook belangrijk om kritisch te kijken naar uw leef- en eetgewoonten. Vaak bestaat er op dat vlak nog ruimte voor verbetering. Te denken valt bijvoorbeeld aan een voeding met meer kalium en magnesium en minder natrium. Dat komt in het algemeen neer op een voedingspatroon met meer groenten en fruit. Ook gewichtsreductie, veel bewegen, niet roken, niet teveel alcohol,  voldoende slaap en stressreductie hebben hun plaats in een natuurlijke aanpak van een hoge bloeddruk. Uw acupuncturist zal, waar nodig, u verder adviseren in het aanpassen van uw levensstijl.

Achtergrond

Vaak is een hoge bloeddruk onderdeel van een typisch pakket aan “welvaartziekten”. Daaronder vallen naast verhoogde bloeddruk ook een te hoog cholesterol, overgewicht en een afgenomen gevoeligheid voor insuline . Dit pakket wordt wel het “metabool syndroom” genoemd. Naast de genoemde aspecten kan dit syndroom ook leiden tot veranderingen aan de vaatwanden, een vergote ontstekingsgevoeligheid en zelfs depressiviteit.

Hoge bloeddruk en metabool syndroom worden bij natuurvolken bijna nooit aangetroffen. Het is typisch iets van een maatschappij waarin voedsel overvloedig aanwezig is. Vooral dierlijk voedsel, snel opneembare koolhydraten en zout lijken daarbij een belangrijke rol te spelen. Als dat dan ook nog gecombineerd wordt met een leven waarbij men grote delen van de dag zittend doorbrengt wordt het effect van een verkeerde voeding nog eens flink versterkt.

Onbehandelde hoge bloeddruk heeft de neiging om over de jaren langzaam verder te stijgen. Dat komt doordat onder invloed van de hoge druk de wanden van de slagaderen gaan verdikken en er daardoor vaatvernauwing optreedt. Ook de nieren gaan daardoor anders functioneren en zullen de neiging hebben meer vocht en zout vast te houden, waardoor de druk nog verder stijgt.
Het is daarom geen goed idee om een hoge bloeddruk langdurig op zijn beloop te laten; het zal niet snel vanzelf verdwijnen.

Het gebruik van bloeddrukmedicatie hoeft overigens geen bezwaar te zijn voor een acupunctuurbehandeling. Vaak zien wij dat na enige tijd, als de bloeddruk verder is gedaald, de medicatie verminderd kan worden en soms geheel gestaakt kan worden. Dat gaat uiteraard met de nodige voorzichtigheid en dient gecoördineerd te worden met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven.

Hoofdpijn

Acupunctuur is een uitermate geschikte methode om diverse soorten hoofdpijn succesvol te behandelen. Vaak leidt een behandeling al snel tot een vermindering van klachten. Voor sommige soorten hoofdpijn, zoals bij reeds langer bestaande migraine, is er vaak meer tijd nodig.

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende kwalen. Bijna iedereen heeft weleens hoofdpijn gehad, bijvoorbeeld bij griep of verkoudheid, na een feestje waarbij teveel drank werd genuttigd, of in een periode van stress. In de meeste gevallen gaat zo’n hoofdpijn dan weer vanzelf over, zonder dat er behandeling nodig is.
Maar chronische hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn niet vanzelf weggaat, of steeds weer terug komt, komt ook betrekkelijk veel voor. De oorzaken kunnen sterk uiteenlopen en zijn in veel gevallen ook onduidelijk. Hoofdpijn leidt tot veel verzuim van school en werk en leidt bovendien tot veel medicijngebruik.

Behandeling

Voordat een behandeling voor hoofdpijn wordt ingesteld moet eerst onderzocht worden waar de hoofdpijn vandaan komt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de hoofdpijn het gevolg is van een probleem met het zien, of een chronische bijholteontsteking. Ook kan het zijn dat er een mechanisch probleem is in nek, rug of het kaakgewricht. Soms kan een verhoogde bloeddruk ook aanleiding geven tot hoofdpijn. Ook zijn spanningen vaak de oorzaak van hoofdpijn. Verder zien wij regelmatig dat er een relatie is met de voeding. Het bekendste voorbeeld is de gevoeligheid voor cafeïne en de afhankelijkheid daarvan bij koffiedrinkers. Ook een verstoord slaappatroon kan de gevoeligheid voor hoofdpijn vergroten.
Daarnaast is er echter nog een vrij grote restgroep, waarbij er geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden.

In de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling, naast het proberen op te heffen van een eventuele achterliggende oorzaak, veelal uit medicamenteuze behandeling, bijvoorbeeld in de vorm van pijnstillers, antimigrainemiddelen of bètablokkers. Deze middelen kunnen zeker helpen, maar hebben vaak ook bijwerkingen en kunnen tot afhankelijkheid leiden. Op den duur kunnen bepaalde medicijnen zelfs de hoofdpijn verergeren of in stand helpen houden.

Met acupunctuur hebben wij een goed alternatief voor het effectief behandelen van diverse soorten hoofdpijn. Met een acupunctuurbehandeling kan de balans in het lichaam beter worden gereguleerd, waarbij de wortels van de hoofdpijn op een diep niveau kunnen worden aangepakt. De pijn zelf kan waarbij ook direct worden aangepakt en spanning kan worden verminderd.
Acupunctuur is ook geschikt om u te helpen medicijnen waar u afhankelijk van bent geworden af te bouwen.

Een acupunctuurbehandeling bestaat feitelijk vaak uit meer dan alleen acupunctuur. Indien nodig worden er ook voedingsadviezen gegeven en soms Chinese kruiden of andere voedingssupplementen geadviseerd.

Het multidisciplinaire karakter van ons Centrum maakt het ook mogelijk dat intern overlegd wordt met beoefenaars van andere disciplines, zoals osteopathie, homeopathie en reflexologie. Uit zo’n overleg kunnen vaak zinvolle aanvullende adviezen en behandelingsopties voortkomen.

Huidklachten en acupunctuur

Diverse huidklachten kunnen succesvol behandeld worden met acupunctuur. Ook verschillende vormen van haaruitval reageren vaak goed op acupunctuur.

De meest voorkomende huidklachten die in ons centrum behandeld worden zijn constitutioneel eczeem, allergische huidaandoeningen (urticaria) en acne. Maar ook bij andere, wat moeilijker te behandelen huidaandoeningen, zoals psoriasis en vitiligo, kan acupunctuur een zinvol onderdeel van de behandeling vormen.

Soorten huidaandoeningen

Ofschoon huidaandoeningen zichtbaar worden aan de buitenkant van ons lichaam hebben veel huidaandoeningen diepere oorzaken. Zo kan een simpele schimmelinfectie van de huid iets heel oppervlakkigs lijken, maar vaak ligt er een zwakte van het afweersysteem aan ten grondslag. Als je zo’n aandoening alleen uitwendig behandeld zal hij de neiging hebben om toch steeds weer de kop op te steken.

Zo lijkt ook constitutioneel eczeem zich uitsluitend op de huid af te spelen, maar feitelijk heeft het te maken met een hyperreactiviteit van delen van het afweersysteem. Ook hier geldt: als je alleen vanaf de buitenkant van het lichaam met crèmes gaat behandelen, zullen de klachten tijdelijk worden onderdrukt, maar het probleem komt vaak weer terug.

Huidaandoeningen als psoriasis, vitiligo en alopecia areata hebben andere oorzaken, maar ook hier is ons afweersysteem het niveau waarop het fout gaat. Deze aandoeningen behoren tot de zogenaamde auto-immuunziekten, waarbij het afweersysteem zich tegen cellen en weefsels van het eigen lichaam begint te richten.

En zo zijn er vele huidaandoeningen waarbij het afweersysteem een belangrijke rol speelt. Ook het zenuwstelsel kan een belangrijke factor vormen bij huidklachten. Stressfactoren spelen bij vele soorten huidklachten een rol. Vaak niet zozeer dat stress de hoofdoorzaak is van de huidklachten, maar vaak werkt het wel aanmerkelijk verergerend.

Ook hormonale factoren kunnen een rol spelen, zoals bij acne. In de puberteit zijn wij gevoeliger voor acne, omdat dan in korte tijd de productie van mannelijke hormonen flink toeneemt (ja, inderdaad, ook bij meisjes) en die hormonen hebben een activerende invloed op de talgklieren. Hierdoor raken de haarzakjes sneller verstopt en kunnen er ontstekingen ontstaan. Na enige jaren begint de huid zich aan de nieuwe situatie aan te passen en verdwijnt de acne meestal weer. Bij sommige mensen gebeurt dit echter niet, of te weinig.

Behandeling

In de reguliere geneeskunde worden huidaandoeningen vaak behandeld met hormooncrèmes, antibacteriële crèmes, schimmeldodende crèmes en soms met hormoonpreparaten die geslikt moeten worden. Ook langdurige antibioticakuren behoren tot de mogelijkheden (bij acne en rosacea) en soms immuun-onderdrukkende preparaten.

In de acupunctuur worden huidklachten op een andere manier benaderd. Eerst wordt er gekeken met wat voor onderliggende verstoringen de huidklachten te maken hebben. De acupuncturist vormt zich door inspectie van de huid en door vragen te stellen over diverse aspecten van de gezondheid een beeld van deze onderliggende oorzaken. Verder maakt de acupuncturist gebruik van een pols- en tongdiagnose om via de regels van de traditionele Chinese geneeskunde een indruk te krijgen van de energietoestand van de diverse organen en meridianen. Op basis van al deze informatie zal de acupuncturist de best passende behandeling in kunnen stellen.

Naast acupunctuur zijn vaak ook bepaalde Chinese kruiden een onderdeel van de behandeling. Ook op het gebied van voeding en voedingssupplementen kunnen adviezen worden gegeven, die het herstel van de huidklachten helpen versnellen. Indien nodig zal de behandelaar hierbij samenwerken met beoefenaars van andere disciplines binnen ons Centrum, zoals homeopathie en osteopathie.

Als ondersteuning van de acupunctuurbehandeling wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van zalven en cremes op basis van kruiden en andere natuurlijke substanties.

Long Covid

Een klein gedeelte van de mensen die een Covid-19 infectie hebben doorgemaakt blijft langdurig last houden van klachten. Wij spreken dan van “Long Covid”.

Klachtenbeeld

De meest voorkomende klachten van long covid zijn: vermoeidheid, kortademigheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, hoest, pijn op de borst,  keelpijn, veranderde reuk- en smaakzin en darmklachten. Ook klachten die gerelateerd zijn aan het zenuwstelsel komen vaak voor, zoals, nervositeit, concentratieproblemen, “brain fog”, geheugenproblemen, depressie en slaapproblemen.

Een deel van dit beeld komt ook wel voor na griepinfectie, maar long covid blijkt vaak ernstiger, langduriger en met een grotere impact op de kwaliteit van leven.

Vitaliteit aangetast

Het coronavirus kan ons lichaam op diverse niveaus aantasten; het treedt binnen via de luchtwegen en de longen, waarbij de slijmvliezen en longblaasjes ontstoken raken. De zuurstofopname en de beschermende en reinigende functie van de slijmvliezen raken aangedaan. Daardoor ontstaat er zuurstoftekort en een kans op co-infecties met bacteriën. Op diverse plaatsen in het lichaam kunnen de haarvaten aangedaan raken, waardoor allerlei organen minder goed van zuurstof voorzien kunnen worden en afvalstoffen minder goed kunnen worden afgevoerd. Daardoor functioneren veel weefsels en organen op een veel lager niveau. Een toestand die je normaal pas zou zien op vergevorderde leeftijd. Patiënten melden dan ook vaak dat het voelt alsof ze één klap veel ouder zijn geworden, alsof over de hele linie hun vitaliteit is aangetast.

Long covid of burnout?

Het beeld lijkt in veel aspecten op het beeld van een burnout, maar de oorzaak is anders. Bij een burnout gaat het om verminderde vitaliteit als gevolg van een langdurig proces van over de grenzen gaan en de compensatiemechanismen van het lichaam langdurig te overbelasten. De overeenkomst is dat in beide gevallen de patiënt een grote achteruitgang in vitaliteit ervaart, zowel fysiek als psychisch.

Behandeling

Gespecialiseerde fysiotherapie blijkt bij te dragen aan het herstel van de long covid patiënten. Wij zien dat ook acupunctuur helpt bijdragen aan het herstel. Met acupunctuur kun je helpen de vitaliteit te herstellen en gericht de functie van diverse orgaansystemen stimuleren. Wij zien dat het herstelproces, zowel lichamelijk als mentaal, dan vaak in een stroomversnelling komt.

Naast acupunctuur maken wij bij de behandeling van long covid ook vaak gebruik van bepaalde kruiden en supplementen, homeopathische middelen en shiatsumassage.

Luchtwegaandoeningen

Acupunctuur kan bij verschillende aandoeningen van de luchtwegen uitkomst bieden. Acupunctuur kan helpen de irritatie en slijmproductie te verminderen. Hoest en benauwdheid nemen daardoor af.

Bovenste en lagere luchtwegen

De luchtwegen bestaan uit de bovenste luchtwegen en de lagere luchtwegen.
De bovenste luchtwegen omvatten de neus, bijholten, het middenoor, de keel, de stembanden en de luchtpijp.
Onder de lagere luchtwegen worden de grote en kleine bronchiën en de longen verstaan.
Dit artikel richt zich voornamelijk op de behandeling van aandoeningen van de lagere luchtwegen. Deze zijn vaak ernstiger en worden eerder chronisch dan aandoeningen van de hogere luchtwegen.
(Voor aandoeningen van de hogere luchtwegen kunt u het artikel lezen over “chronische verkoudheden”).

Acuut en chronisch

Ofschoon ook acute luchtwegaandoeningen met acupunctuur succesvol behandeld kunnen worden richten wij ons in de praktijk vaker op de chronische klachten, zoals astma, chronische hoest en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).
Niet al deze klachten zijn te genezen, maar met acupunctuur lukt het vaak wel om verlichting te brengen en om de aandoening in een rustigere fase te brengen.

Klachten van de luchtwegen komen erg vaak voor. Het kan om een simpele verkoudheid gaan, met wat hoesten, maar soms ook om ernstige aandoeningen als asbestose (door blootstelling aan asbest).

Irritatie en ontsteking

De slijmvliezen van de luchtwegen vormen een groot contactvlak met de buitenwereld. Deze slijmvliezen komen in contact met allerlei stoffen in de lucht, zoals sigarettenrook, fijnstof en uitlaatgassen en ook met vele virussen en bacteriën. De irritaties die daardoor ontstaan kunnen, als ze frequent of langdurig voorkomen, uiteindelijke leiden tot schade en chronische overprikkeling van de luchtwegen. Deze kunnen zich uiten door een verhoogde slijmproductie, hoest en benauwdheid. Vaak neemt de gevoeligheid voor luchtweginfecties toe en veelvuldige luchtweginfecties kunnen de klachten weer verder doen verergeren.

Behandeling

De reguliere behandeling van chronische aandoeningen van de lagere luchtwegen bestaat veelal uit inhalers (bronchusverwijders en ontstekingsremmers) en in geval van infecties kuren met antibiotica. Soms worden tevens slijmverdunners voorgeschreven, om het ophoesten te vergemakkelijken. De patiënt wordt vaak geadviseerd door middel van beweging zijn/haar conditie te verbeteren. Rokers wordt uiteraard geadviseerd met roken te stoppen.

Ook met acupunctuur valt er vaak veel te verbeteren aan deze luchtwegklachten. Vaak al na een paar behandelingen voelt men zich minder benauwd, neemt de slijmproductie af en hoeft er minder gehoest te worden.
Op de langere termijn zien wij vaak dat de weerstand tegen luchtweginfecties toeneemt, zodat de patiënt veel minder snel in een crisis beland. Zodoende zijn kuren met antibiotica en ontstekingsremmers dan veel minder vaak nodig.
Ook bij het herstel van de longfunctie na een doorgemaakte ernstige COVID-19 infectie kan acupunctuur een rol spelen.

Naast de acupunctuur geven wij vaak ook voedingsadviezen. Het aanpassen van de voeding helpt vaak de slijmproductie te verminderen en de weerstand te verhogen. Indien nodig adviseren wij ook over voedingssupplementen. Chinese kruiden maken vaak ook deel uit van de behandeling.

Soms kan een aanvullend consult bij de homeopaat nuttig zijn om het beeld verder te helpen stabiliseren.

Acupunctuur en maag-darmklachten

Veel maag-darmklachten zijn met acupunctuur goed te behandelen. Het kan ingezet worden bij heel uiteenlopende klachten, zoals zwangerschapsmisselijkheid en prikkelbare darmsyndroom. Maar het kan, vaak als ondersteunende behandeling, ook goed ingezet worden bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Onze behandelaars hebben veel ervaring met dit soort aandoeningen en de resultaten zijn vaak opmerkelijk.

Gevoelig systeem

Klachten van de spijsvertering behoren tot de meest voorkomende klachten. De meeste mensen hebben weleens problemen met de ontlasting, af en toe buikpijn, opgeblazenheid en misselijkheid. Die klachten treden makkelijk op omdat het spijsverteringssysteem een bijzonder gecompliceerd geheel vormt en vele taken heeft te vervullen. Onze voeding bestaat uit een breed scala van heel verschillende voedingsmiddelen die op verschillende manieren moeten worden verteerd, zodat ze voor opname in de bloedbaan geschikt worden gemaakt.
Als je dan bedenkt dat wij niet altijd alleen maar gezonde, goed verteerbare voeding tot ons nemen, en dat maag en darm gevoelig zijn voor regelmaat en rust, dan is het niet vreemd dat het systeem af en toe hapert.

Darmflora

De voeding kan naast voedingsstoffen mogelijk ook ziekteverwekkers bevatten die voor klachten kunnen zorgen. Tegelijkertijd zijn bacteriën in onze darmen juist nodig om ons te helpen bij de vertering, om bepaalde vitaminen aan te maken en om onze afweer tegen ziekmakers te helpen verhogen. En dat laatste niet alleen in de darm zelf; ook ons afweersysteem als geheel is gebaat bij een goed gebalanceerde darmflora.

Doordat ons afweersysteem in het maag-darmkanaal zo actief is kunnen daar ook wel eens dingen fout gaan. Verschillende auto-immuunaandoeningen vinden hun oorsprong in de darm.
Er wordt weleens gesteld dat gezondheid begint in je darm en daar is veel voor te zeggen.

Behandeling

Acupunctuur kan helpen de verschillende delen van het maag-darmstelsel beter in balans te brengen. Het kan helpen de bewegingen van maag en darm te reguleren. Verkrampingen en stagnaties kunnen opgeheven worden. Zodoende kan acupunctuur helpen het ontlastingspatroon te verbeteren en buikpijn te verminderen. Door rust te brengen in de toestand van het spijsverteringskanaal kan ook de ontstekingsneiging van de darmwand afnemen.

Acupunctuur kan ook helpen bij slikproblemen en verkramping van de slokdarm. Ook bij anale ongemakken als verkramping van de kringspier en anale fissuren kan acupunctuur uitkomst bieden.

Er is een nauwe samenhang tussen het maag-darmkanaal en lever, galblaas en alvleesklier. Ook verstoringen in het functioneren van die organen kunnen vaak met succes door middel van acupunctuur behandeld worden.

Meer nog dan bij andere klachtengebieden is bij problemen met het maagdarmstelsel een juiste voeding van groot belang. De acupuncturist zal u tijdens de behandeling adviezen geven over voeding die bij uw soort aandoening ondersteunend kan werken. De acupuncturist is goed op de hoogte van de specifieke voedingsmiddelen die de acupunctuurbehandeling die u krijgt kunnen ondersteunen.
Mogelijk worden er bij de behandeling ook Chinese kruiden geadviseerd en soms ook bepaalde voedingssupplementen.

Het gebruik van reguliere medicijnen, zoals maagzuurremmers, ontstekingsremmers, darmontspannende middelen en laxerende middelen hoeven geen belemmering te vormen voor een acupunctuurbehandeling. Op geleide van de bereikte verbeteringen kunnen bepaalde geneesmiddelen vaak na enige tijd worden verminderd of gestaakt, in coördinatie met de instantie die de middelen had voorgeschreven.

Menstruatieklachten

Acupunctuur kan veel betekenen voor vrouwen met menstruatieklachten. Het kan helpen de hormonale balans te verbeteren en ook pijnklachten en stemmingsstoornissen reageren doorgaans goed op acupunctuur.

 

Hormonen

De hormonale veranderingen die de menstruatie op gang brengen maken een vrouw in de periode voor de menstruatie gevoeliger voor een aantal fysieke en psychische ongemakken.  Er wordt meer vocht vastgehouden, de borsten kunnen pijnlijk zijn en de stoelgang kan stagneren. Zelfs de huid en het haar reageren op de veranderingen; je wordt gevoeliger voor puistjes en het haar wordt vetter. Tegelijk vermindert vaak het relativerend vermogen ten aanzien van problemen en ergernissen. Als de menstruatie uiteindelijk doorbreekt nemen bepaalde ongemakken af, maar mogelijk komen er weer andere voor in de plaats, zoals pijn, zwakte, overmatige vloeiingen etc. Ook hoofdpijn is een veel voorkomend probleem rond de menstruatie.

Een ander vaak voorkomend probleem is onregelmatigheid van de cyclus, of zelfs het geheel uitblijven ervan. De oorzaak daarvan ligt doorgaans in een verstoring in het subtiele samenspel van hypofyse, eierstokken en bijnierschors. Allerlei bijkomende factoren, zoals te weinig lichaamsvet, of juist teveel lichaamvet, stressfactoren en medicijngebruik kunnen een grote invloed hebben op deze balans.

Overgang

Als de overgang nadert wordt de menstruele cyclus vaak ook onregelmatiger en kunnen zich makkelijker klachten voordoen. Is de menopauze eenmaal ingetreden, dan kunnen zich klachten voordoen in de vorm van opvliegers, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en hoofdpijn.

Behandeling

De reguliere behandeling van menstruatiegerelateerde stoornissen bestaat vaak uit het voorschrijven van hormoonpreparaten en eventueel pijnstillers en soms zelfs antidepressiva.

In de acupunctuur wordt het probleem vanuit een geheel andere invalshoek benaderd. Er wordt getracht het hormonaal systeem op een dieper niveau in balans te brengen en ook de balans tussen lichaam en geest te herstellen.

In de praktijk zien wij dat je met acupunctuur een grote invloed uit kunt oefenen op veel van deze klachten. Door de verschillende onderdelen van het systeem beter met elkaar in harmonie te brengen begint het geheel beter te functioneren. Wij zien dan vaak dat niet alleen de klachten waar men voor kwam verdwijnen, maar ook dat het algehele gevoel van welzijn aanzienlijk verbetert.

Als onderdeel van de behandeling kan het soms nodig zijn de acupunctuur te ondersteunen met Chinese kruiden. Ook voedingsadviezen kunnen deel uitmaken van een acupunctuurbehandeling.

Slaapproblemen

Acupunctuur is uitstekend geschikt als methode om de processen te beïnvloeden die zorgen voor een gezonde slaap. Acupunctuur brengt de interne klok weer in balans en zorgt dat er voldoende mentale en fysieke ontspanning is om effectief in de “nachtstand” te komen. En te blijven, zodat ongestoord doorslapen weer mogelijk wordt.

Hoezo slapen?

Het lijkt soms verspilling van tijd: we brengen zo’n 30% tot 35% van ons leven slapend door. Slaap is echter essentieel voor onze gezondheid. Met name de hersenen kunnen niet zonder slaap. Door een tekort aan slaap neemt eerst je concentratievermogen af, later kun je zelfs gaan hallucineren en als je langdurig helemaal niet slaapt kun je er uiteindelijk zelfs aan overlijden.
Dat laatste gebeurt gelukkig bijna nooit, maar langdurig tekort slapen heeft vele negatieve gevolgen voor je  gezondheid. Om er een paar te noemen: meer kans op overgewicht, hoge bloeddruk, depressie en diabetes type 2 en verminderde mentale capaciteit.

Functie van slapen

Dat wij slapen stamt uit de oertijd, toen wij ‘s avonds en ’s nachts zonder kunstlicht in het donker niets konden doen. Wij konden geen voedsel zoeken en konden ons door ons slechte nachtzicht niet goed verdedigen tegen roofdieren. Omdat je rustend minder energie gebruikt was de slaap, waarbij een aantal systemen in ons lichaam in de “spaarstand” staan, een goede oplossing. De slaap werd ook een periode van herstel, met name voor ons meest intensief gebruikte orgaan: de hersenen. En zo zijn wij biologisch afhankelijk geworden van de slaap, ook in een tijd van de 24-uurs economie en met overal lichtbronnen.

Verstoorde slaap

Die lichtbronnen zijn overigens een belangrijke verstorende factor voor de slaap. Wij hebben een interne “circadische” klok, die coördineert welke organen op welke tijden van een etmaal actief moeten zijn en welke juist in een rustfase moeten komen. Het daglicht is wat deze klok gelijk laat lopen. Als het ’s avonds nooit donker wordt, omdat wij tot laat in een sterk verlichte omgeving zitten, of omdat wij voortdurend op fel verlichte beeldschermen zitten te kijken, dan gaat de circadische klok haperen en weet je lichaam als het ware niet meer hoe laat het is.

Maar er zijn nog vele andere factoren die de slaap kunnen verstoren, zoals stress en zorgen, medicijngebruik, te laat eten, koffie- en alcoholgebruik, onderbrekingen van de ademhaling (slaapapnoe), nachtelijke spier- en gewrichtspijn, menopauzale opvliegers of nachtelijke buikklachten.

Behandeling

In de reguliere geneeskunde worden vaak slaapmiddelen voorgeschreven, soms gesprekken bij een psycholoog geadviseerd of neurofeedback oefeningen.

In de acupunctuur wordt van een ander standpunt uitgegaan, waarbij het onderscheid tussen lichaam en geest wegvalt en waarbij het er meer om gaat alle delen van je wezen terug te brengen in een optimaal evenwicht. Daarbij komt ook automatisch de interne klok weer in balans en zijn de voorwaarden geschapen om weer een natuurlijk slaapritme te ontwikkelen. Uiteraard blijft het naast de acupunctuurbehandeling belangrijk om alle factoren die een goede slaap verstoren zoveel mogelijk te elimineren.
Het is overigens interessant dat de Chinese geneeskunde zich duizend jaren geleden al een goed beeld kon vormen van het functioneren van de circadische orgaanklok, iets wat in het westen pas tamelijk recent ontdekt werd.

De acupunctuurbehandeling voor slaapproblemen kan worden ondersteund door specifieke leef- en eetadviezen. Soms kunnen Chinese kruiden en bepaalde voedingssupplementen de behandeling ondersteunen.
Als het slaappatroon uiteindelijk effectief is hersteld is er doorgaans een vicieuze cirkel doorbroken en zal het verbeterde patroon zich in de regel voortzetten.

Stress en Burn-out

Steeds vaker melden zich mensen aan bij ons Centrum met klachten van stress en burn-out. Deze klachten zijn vaak het gevolg van een voortdurend gevoel te moeten presteren en een voortdurend gevoel van urgentie.

Ons lichaam reageert op dat gevoel alsof er een crisissituatie is; het maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Er worden meer stresshormonen geproduceerd, de bloedsuikerspiegel wordt verhoogd, evenals de spierspanning. Onze aandacht vernauwt zich, waardoor wij ons nog sterker concentreren op de urgente problemen, terwijl ons overzicht en ons relativeringsvermogen afnemen. Als deze toestand langer duurt kan er een uitputting optreden. In deze fase voelen wij ons moe en lusteloos. Ook kan er sprake zijn van slechte concentratie, vergeetachtigheid en angstgevoelens. Rug- en nekklachten, hoofdpijn en klachten van de spijsvertering zijn vaak ook onderdeel van dit beeld.

Oorzaken

Dit klachtenbeeld treedt niet zomaar op; meestal is er een langere geschiedenis van spanningen aan vooraf gegaan. Mogelijk spelen perfectionisme en een negatief zelfbeeld een rol. Ook zijn stress en burn-out een uitvloeisel van onze prestatiemaatschappij, met een te grote nadruk op efficiëntie, activiteit en productie en minder waardering voor rust, tevredenheid en gewoonweg “zijn”. Wij merken in de praktijk dat de laatste decennia een burn-out op steeds jongere leeftijd optreedt, vaak al ruim voor het dertigste levensjaar.

Behandeling

Acupunctuur kan een goede ondersteuning bieden op de weg naar herstel. Het kan helpen de verstoorde verhouding tussen hersenen en bijnierschors te verbeteren, spanning te verminderen en de energie te verhogen. Vaak zal bij burn-outklachten en langdurige stress de behandeling niet alleen bestaan uit acupunctuur, maar ook een vorm van psychotherapie omvatten en mogelijk ook een bewegingsprogramma.

Binnen ons Centrum wordt bij stress en burn-out ook vaak gebruik gemaakt van shiatsu behandeling. Ook leef- en eetadviezen kunnen onderdeel van de behandeling uitmaken.

Staan uw klachten er niet bij? Dat betekent niet dat uw klachten niet met acupunctuur behandeld kunnen worden. Neem contact op voor meer informatie en advies.

Kijk voor verdere informatie op de pagina over klachten die behandeld kunnen worden met acupunctuur.

Over ons

Het CIG is een behandelcentrum in Amsterdam dat al sinds 1987 gespecialiseerd is in diverse complementaire en alternatieve geneeswijzen. Wij gaan uit van een holistisch mensbeeld en betrekken in onze behandelmethoden alle aspecten van de gezondheid.

Contactgegevens

CIG Amsterdam
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

Telefoon: 020 – 63 81 279
E-mailadres: info@cig-amsterdam.nl

© 2024 Alle rechten voorbehouden Powered by iClicks