Traditionele Chinese GeneeskundeVan de Traditionele Chinese Geneeskunde (in het engels: Traditional Chinese Medicine: TCM) vormen acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde de 2 bekendste onderdelen.


Andere onderdelen zijn bewegingsoefeningen, massagevormen, voedingsleer en ademhalingsoefeningen.

De TCM is in de loop van duizenden jaren ontstaan en ontwikkelt zich ook vandaag de dag nog voortdurend.
De filosofische basis van de TCM heeft zijn wortels in het taoisme. De mens wordt bestudeerd in zijn samenhang met zowel zijn inwendige als uitwendige omgeving.
Voor de beschrijving daarvan wordt gebruik gemaakt van een raamwerk aan begrippen die voor de westerse geest vaak een exotische klank hebben; de energetische begrippen yin en yang en de leer van de 5 elementen.


Het geheel vormt echter een systeem dat inzicht geeft in het functioneren van de mens in het grotere geheel. Vanuit dit inzicht kan er ook op een fundamenteel niveau ingegrepen worden in het geval van gezondheidsverstoringen.

TCM Academie

Verschillende medewerkers van ons centrum hebben de opleiding in Chinese (kruiden)geneeskunde afgerond bij de TCM Academie Nederland. Zij zijn nog altijd nauw verbonden aan de Academie, bijvoorbeeld als docent.

Lees hier meer over:

              Chinese toren