Al meer dan 30 jaar een vertrouwde naam
Unieke multidisciplinaire samenwerking
Stap voor stap op zoek naar een oplossing

Hersenspoeling tijdens slaap

Onze hersenen maken ongeveer 2 procent van ons lichaamsgewicht uit, maar gebruiken wel 20 tot 25 % van al onze energie.
Daardoor spelen zich in onze hersenen bijzonder intensieve stofwisselingsprocessen af. Daarbij ontstaan ook veel afvalstoffen, waarvan een deel mogelijk schadelijk kan zijn voor onze hersencellen. Opstapeling van afvalstoffen in de hersenen speelt een rol in het ontstaan van bepaalde degeneratieve hersenziekten, zoals Alzheimer en Parkinson.

Hersenafval

In al onze lichaamsweefsels draagt het lymfatisch systeem in belangrijke mate bij aan de afvoer van afvalstoffen. Maar juist in de hersenen ontbreekt het lymfatisch systeem. Jarenlang heeft men zich afgevraagd hoe de hersenen zichzelf toch voldoende kunnen ontdoen van hun afvalstoffen.

Onderzoekers aan de universiteit van Rochester (VS) hebben onlangs aangetoond dat de hersenen beschikken over een uniek drainagesysteem dat nergens anders in het lichaam voorkomt. Rond de aftakkingen van slagaders en aderen in de hersenen blijkt zich een nauwe ruimte te bevinden gevuld met vocht. Deze ruimten zijn aan gesloten op de circulatie van hersenvocht (vocht dat hersenen en ruggenmerg omgeeft). Het blijkt dat zich vanuit de ruimte rond de slagadertjes vocht begeeft door het hersenweefsel in de richting van de ruimte rond de aderen, waar het weer wordt opgenomen. Op die manier vindt er een soort spoeling plaats van het hersenweefsel.

Reiniging tijdens slaap

Het bijzondere van dit systeem bleek te zijn dat het vooral tijdens de slaap actief is. De zenuwoverdrachtstof die hiervoor verantwoordelijk is bleek norepinephrine te zijn, een stof die nauw verwant is aan adrenaline. Tijdens de slaap neemt het gehalte aan norepinephrine in de hersenen af en komt de “spoeling” op gang.

Uit onderzoek bij muizen bleek ook dat een stof (beta amyloid) die zich bij Alzheimer in de hersenen opstapelt en daar schade veroorzaakt door dit systeem effectief uit het weefsel “gewassen” kon worden. En bij muizen die uit hun slaap gehouden werden bleek deze stof zich juist op te hopen.

Eens te meer blijkt dat voldoende slaap onontbeerlijk voor ons is. Gedurende een verkwikkende slaap worden onze hersenen letterlijk schoon gespoeld zodat wij weer helder en fit op kunnen staan.

Slaap je gezond

Wij hebben op deze plaats al vaker artikelen geschreven over de slaap. Dat komt omdat het steeds duidelijker wordt hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid. Eerder was al gebleken dat de slaap belangrijk is voor de beheersing van onze impulsen en de beheersing van ons gewicht. Het is al langer bekend dat het belangrijk is voor het geheugen en de concentratie. Ook voor het herstel van onze botten en spieren na inspanning is slaap cruciaal. En nu blijkt dan dat ook voor het verwijderen van opgehoopte schadelijke stoffen een goede slaap onontbeerlijk is.

Behandeling

In ons Centrum houden wij ons bezig met het verbeteren van de gezondheid door middel van het optimaliseren van de balans in lichaam en geest. Het verbeteren van de slaapkwaliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
De methoden die wij daarbij gebruiken zijn zeer divers en kunnen variëren van acupunctuur, hypnotherapie, eet- en leef adviezen, kruiden en voedingssupplementen, shiatsu massage tot osteopathie.
Bij een gerichte aanpak kan het slaappatroon drastisch verbeteren, wat een belangrijke stap betekent in de richting van een optimale gezondheid.

Bron: Scientific American, Maart 2016

Geplaatst in Gezondheid

Over ons

Het CIG is een behandelcentrum in Amsterdam dat al sinds 1987 gespecialiseerd is in diverse complementaire en alternatieve geneeswijzen. Wij gaan uit van een holistisch mensbeeld en betrekken in onze behandelmethoden alle aspecten van de gezondheid.

Contactgegevens

CIG Amsterdam
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

Telefoon: 020 – 63 81 279
E-mailadres: info@cig-amsterdam.nl

© 2024 Alle rechten voorbehouden Powered by iClicks