Gezonde voeding vormt een belangrijke schakel bij het behoud of herstel van gezondheid. In het oerwoud van zin en onzin over voeding raken veel mensen het spoor bijster.

Inzichten veranderen snel en vaak hoort men tegenstrijdige adviezen.


Bekend is bijvoorbeeld de controverse omtrent het gebruik van melk en melkproducten. Die worden vaak aangeprezen als onmisbare voeding, met name voor onze botten.Voor baby's en kleuters is melk inderdaad nodig, maar voor volwassenen is het soms juist af te raden.
Zo is bijvoorbeeld uit diverse onderzoeken gebleken dat Aziatische vrouwen die geen melk drinken, maar veel sojaproducten eten, aanmerkelijk minder last hebben van botontkalking na de overgang. Terwijl westerse vrouwen die veel melk drinken hier juist veel mee te kampen hebben.

Tegenwoordig weten wij dat melk bij een voeding die al veel dierlijke eiwitten bevat geen goede calciumbron meer is. Door het teveel aan dierlijk eiwit worden er juist mineralen aan de botten onttrokken. 
Het klink altijd zo simpel: in botten zit kalk, in melk zit ook kalk, dus zal melk wel goed zijn voor je botten. Maar zo simpel zit het dus niet.

voedingsadvies-1
voedingsadvies-2


Gezond of niet?

De boodschap is hier:  je kunt van een voedingsmiddel niet altijd zomaar zeggen of het gezond is of niet; de voeding moet in zijn geheel bekeken worden. En ook moet er naar de persoon gekeken worden. Wat voor de één goed is hoeft dat niet persé voor de ander ook te zijn.


Voedingsadvies

Ons voedingsadvies is daarom een individueel advies, passend bij de persoon met zijn of haar bijzonderheden en eventuele aandoeningen. 

Wij proberen dit niet te dogmatisch te doen; het moet passen bij de persoon en omstandigheden (zoals een gezin, dat met de pot moet mee kunnen eten).

In onze voedingsadviezen worden niet alleen inzichten uit de reguliere voedingsleer gebruikt, maar ook uit de natuurgeneeskunde, de orthomoleculaire voedingsleer en de Chinese geneeskunde.

In ons Centrum is het mogelijk om alleen voor een voedingsadvies te komen, maar ook vanuit het adviesconsult, bij een homeopathische behandeling of acupunctuurbehandeling worden vaak voedingsadviezen gegeven.
Ook advies over het eventuele gebruik van voedingssupplementen kan hiervan onderdeel uitmaken.

 

 

 

 

Voeding & voedingssupplementen