Al meer dan 30 jaar een vertrouwde naam
Unieke multidisciplinaire samenwerking
Stap voor stap op zoek naar een oplossing

Voedingsadviezen

 

Gezonde voeding vormt een belangrijke schakel bij het behoud of herstel van gezondheid. In het oerwoud van zin en onzin over voeding raken veel mensen het spoor bijster.

Inzichten veranderen snel en vaak hoort men tegenstrijdige adviezen.

Bekend is bijvoorbeeld de controverse omtrent het gebruik van melk en melkproducten. Die worden vaak aangeprezen als onmisbare voeding, met name voor onze botten. Voor baby’s en kleuters is melk inderdaad nodig, maar voor volwassenen is het soms juist af te raden.
Zo is bijvoorbeeld uit diverse onderzoeken gebleken dat Aziatische vrouwen die geen melk drinken, maar veel sojaproducten eten, aanmerkelijk minder last hebben van botontkalking na de overgang. Terwijl westerse vrouwen die veel melk drinken hier juist veel mee te kampen hebben.

Tegenwoordig weten wij dat melk bij een voeding die al veel andere dierlijke eiwitten bevat geen goede calciumbron meer is. Door het teveel aan dierlijk eiwit worden er juist mineralen aan de botten onttrokken.
Het klink altijd zo simpel: in botten zit kalk, in melk zit ook kalk, dus zal melk wel goed zijn voor je botten. Maar zo simpel zit het dus niet.

Gezond of niet?

De boodschap is hier:  je kunt van een voedingsmiddel niet altijd zomaar zeggen of het gezond is of niet; de voeding moet in zijn geheel bekeken worden. En ook moet er naar de persoon gekeken worden. Wat voor de één goed is hoeft dat niet persé voor de ander ook te zijn.

Eten is ook emotie

Een ander probleem is dat mensen vaak wel weten wat goed voor ze is, maar er desondanks niet in slagen zich aan een gezond voedingspatroon te houden. Het eetpatroon wordt vaak meer door emoties bepaald dan door de ratio.
Als wij emotioneel niet goed in balans zijn wordt het al snel erg moeilijk, zeker op de wat langere termijn, om ons aan onze goede voornemens te houden. Vaak is er daarom meer nodig dan alleen een advies om een verandering in de voeding te laten slagen.

Wij proberen daarom tijdens een consult in te schatten wat voor methoden er ingezet kunnen worden om de algemene balans te verbeteren. Als het lukt om gedurende langere tijd een beter voedingspatroon te volgen dan leidt dat vanzelf ook weer tot een verdere verbetering van de balans.

Voedingsadvies

Ons voedingsadvies is daarom altijd een individueel advies, passend bij de persoon met zijn of haar bijzonderheden, gevoeligheden en eventuele aandoeningen.

Wij proberen dit niet te dogmatisch te doen; het moet passen bij de persoon en omstandigheden (zoals een gezin, dat met de pot moet mee kunnen eten).
Een goed voedingsadvies moet inzicht gevend zijn, motiverend en praktisch uitvoerbaar. Ook moet er een goede balans zijn tussen teveel detail en te weinig; ons lichaam heeft een ingebouwde radar voor wat het nodig heeft en hoeveel. Teveel detail in een voedingsadvies zou deze radar buitenspel zetten terwijl je uiteindelijk juist moet leren voelen wat je écht nodig hebt. Een te algemeen voedingsadvies daarentegen zou te weinig houvast bieden.

In onze voedingsadviezen worden niet alleen inzichten uit de reguliere voedingsleer gebruikt, maar ook uit de natuurgeneeskunde, de orthomoleculaire voedingsleer en de Chinese geneeskunde.

In ons Centrum is het mogelijk om alleen voor een voedingsadvies te komen, maar ook vanuit het adviesconsult, bij een homeopathische behandeling of acupunctuurbehandeling worden vaak voedingsadviezen gegeven.
Ook advies over het eventuele gebruik van voedingssupplementen kan hiervan onderdeel uitmaken.

Over ons

Het CIG is een behandelcentrum in Amsterdam dat al sinds 1987 gespecialiseerd is in diverse complementaire en alternatieve geneeswijzen. Wij gaan uit van een holistisch mensbeeld en betrekken in onze behandelmethoden alle aspecten van de gezondheid.

Contactgegevens

CIG Amsterdam
Sarphatikade 22
1017 WV Amsterdam

Telefoon: 020 – 63 81 279
E-mailadres: info@cig-amsterdam.nl

© 2024 Alle rechten voorbehouden Powered by iClicks