Eigenlijk wisten de meeste mensen al dat het gezond is, maar nu blijkt ook nog eens uit een onderzoek van Harvard University: Het regelmatig eten van havermout vermindert de kans om aan een hartaandoening te overlijden.
Voor een aantal andere volle granen lijken de uitkomsten ook gunstig. Genoemd worden: bruine rijst, mais en quinoa.
Voor dit onderzoek werden 100.000 mensen gedurende meer dan 14 jaar gevolgd. Het dagelijks nuttigen van havermout of een van de andere genoemde granen leidde tot een duidelijke afname van de kans te overlijden aan een hartkwaal.
Voor iedere 28 gram (in droge vorm) aan volle granen per dag nam dit risico met 9% af.
Uit eerdere studies was al gebleken dat deze granen gunstig zijn voor de bloeddruk, de botdichtheid en de darmflora en bovendien de kans op diabetes type 2 kunnen verlagen.
Van een bepaald type vezel in havermout: beta glucaan, was ook al eerder gevonden dat het cholesterolverlagend werkt.
En een andere stof uit haver: avenanthramide, blijkt de afzetting van vet op de wanden van de slagaders tegen te gaan.
Dus een havermoutontbijt is warm aanbevolen! Onze osteopaat kan u meer vertellen over de positieve invloed op de botdichtheid.
Onze tip: ook zonder suiker is het heel smakelijk, zeker als je het met amandelmelk bereidt en eventueel met een beetje stevia, vruchtensap of wat rozijntjes aanzoet!